İşverenler dikkat! Haklıyken haksız duruma düşmek zorunda kalmayın!

İşverenler dikkat! Haklıyken haksız duruma düşmek zorunda kalmayın! Resim

İşverenler dikkat! Haklıyken haksız duruma düşmek zorunda kalmayın!

✅ Okuma yazma bilmeyen işçilerinize yapacağınız tebliğleri nasıl yapıyorsunuz. “ Evrağı önüne koyuyoruz ve Ad-Soyad- İmza atmasını istiyoruz. Her ne kadar okuma yazma bilmese de zor da olsa bu işlemi yaptırıyoruz”
 ✅Buraya dikkat! Bu şekilde yaptığınız bir işlem sonrası haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz! Detayı aktarayım;
 ✅Somut olayda işçi 56 günlük yıllık izin alacağı olduğunu ve bunun işveren tarafından kullandırılmadığı ve iş çıkışında da izin ücretinin verilmediğinden sebeple dava alacak davasına yönelmiştir.
✅Davalı vekili ise davacının 56 gün izin kullandığına dair imzalı belgeyi mahkemeye sunmuştur. Bu evrakta davacının adı- soyadı ve imzasının da yer aldığı görülmüştür. İşçi okuma yazması olmadığından belgenin geçerli olmadığını belirtmiştir.
❗Peki bu evrakta işçinin imzası olsa bile bu belge neden geçerli sayılmıyor? Yazı başlığında da belirttiğim üzere haklıyken haksız duruma düşebilirsiniz.
❗Davalı işçiyi izine gönderirken okuma yazma bilmediği halde ad- soyad ve imzasını alıyor lakin bu evrağa o an orada olan tanık ya da şahitlerin imzasını almıyor. Sorun burada başlıyor. Okuma yazma bilmeyen bir kişi için düzenlenen evraklarda o an orada bulunan kişilerin de evrağın altında tanık olarak imzalarının bulunması gerekiyor. (bu gibi durumlarda okuma yazması olmayan kişiye karşı yapılan tebliğler yüzüne açıkça okunmalı ve o ortamda bulunan kişilerce kayıt altına alınmalı)
❗Dava dilekçe ekindeki düzenleme şeklinde vekaletnamede, davacının okur yazar olmadığı belirtilmiş ve parmak izi alınarak beyanı iki tanık huzurunda tasdik edilmiştir. Noterde düzenlenen vekaletname, aksi sabit oluncaya kadar geçerli resmi belgedir.

✔ 9.HD.2015/1027 E.2016/10239 K.25.04.2016 sayılı kararında Davalının sunduğu imzalı izin belgesi, davacı okur yazar olmadığından ve 1086 sayılı HUMK’un 297 maddesine uygun düzenlenmediğinden geçersizdir. Mahkemece, geçersiz izin belgesi dikkate alınarak davacının ücretli izin alacağını eksik hesaplaması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
 ❗Nacizane tavsiyem örnekteki gibi durumlarda işçinize bir belge imzalatılacaksa ortamda kesinlikle yanınızda o işyerinde çalışan başka işçilerde bulunsun. Zira bu ve buna benzer durumlarda mağduriyet yaşayabilirsiniz.

0 Yorum var

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir.*