İşverenler dikkat! Pandemi Dönemindeki eksik gün beyanlarını düzeltirken dikkatli olunuz!

İşverenler dikkat! Pandemi Dönemindeki eksik gün beyanlarını düzeltirken dikkatli olunuz! Resim

İşverenler dikkat! Pandemi Dönemindeki eksik gün beyanlarını düzeltirken dikkatli olunuz!


Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden faydalanan sigortalılar için eksik günlerinin tamamlanmasıyla ilgili SGK genelgesi yayınlandı.

13.01.2023 tarihinde 32072 sayılı Resmi Gazetede 7431 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına dair Kanunun beşinci maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa eklenen geçici 94. maddede;

4447 sayılı Kanunun Geçici Madde 29 ve Geçici madde 32 hükümlerinden yararlanan işverenler tarafından Kuruma sigortalılar adına eksik hizmet bildirilen günlere ilişkin ek nitelikteki muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini \ aylık prim ve hizmet belgelerinin işverenin Kuruma başvuru tarihini takip eden ay başından itibaren 3 ay içinde verilmesi ve muhteviyatı primlerinde aynı sürede ödenmesi halinde, söz konusu yükümlülükler süresi içerisinde yerine getirilmiş sayılır. Bu maddenin yürürlük tarihine kadar bu kapsamda tahsil edilmiş primler ve idari para cezaları iade veya mahsup edilmez denilmektedir. 

İşte 13.01.2023 tarihinde Resmi Gazetede açıklaması yapılan Pandemi döneminde Kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden faydalanan sigortalılar için eksik günlerinin tamamlanmasıyla ilgili 2023/24 sayılı 25.07.2023 tarihli genelge ile detayları belirlendi.

Genelgeye göre; Kısa çalışma Ödeneği ve Nakdi Ücret desteğinden işverenlerin yersiz yararlanması halinde,

Bu kapsamda çalıştırıldığı halde sigorta prim günlerinin işveren tarafından eksik olarak bildirilmiş olması halinde ve eksik gün olarak bildirim sebeplerinin,

18- Kısa Çalışma Ödeneği,

27- Kısa Çalışma ödeneği ve diğer,

28- Pandemi Ücretsiz izin,

29- Pandemi Ücretsiz izin ve diğer eksik günleri seçilerek verilen bildirgeler için düzeltme beyannamesi verilebilecektir.

Genelge kapsamında işverenlerin yapacağı işlemlerden dolayı herhangi bir idari para cezası uygulanmayacaktır.

İşçilerin primlerinin tamamlanması sebebiyle, işverenler işçilerden herhangi bir kesinti yapmayacaktır.

İşveren Genelge kapsamında başvuru tarihini takip eden 3 ay içinde beyannameleri verip ödemeleri de yasal süresi içerisinde yapmalıdır.

Eksik gün sayısından fazla bir düzeltme beyanı verilemeyecektir.

Düzeltme beyanı verilen aylarda bildirilen SPEK kazancı üzerinden eksik kalan günlerin tamamlaması yapılacaktır.

Gelelim Genelgenin son maddesindeki dikkat çeken detaya!

5510 sayılı Kanunun Geçici 94 üncü maddesine istinaden işverenlerce verilen belgelere/beyannamelere ilişkin olarak, mahkeme kararından veya Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca yapılan tespitlerden ya da diğer kamu idarelerinin denetim elemanlarının kendi mevzuatları gereğince yapacakları soruşturma, denetim ve incelemelerden veya bankalar, döner sermayeli kuruluşlar, kamu idareleri ile kanunla kurulan kurum ve kuruluşlardan alınan bilgi ve belgelerden ilgili dönemlerde fiili çalışması bulunmayan sigortalı/sigortalılar için bildirim yapıldığının tespit edilmesi halinde 5510 sayılı Kanunun ve buna dair mevzuatın sahte sigortalılığa ilişkin hükümleri uygulanacaktır. Bu durumda,

– Sahte sigortalılar adına ödenen primler Kuruma irat kaydedilecektir.

İlgililer hakkında 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 204 üncü, 206 ncı ve 207 nci maddeleri kapsamında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

– İşverenin söz konusu işyeri dışında başka işyerlerinin de bulunması halinde, bu işyerlerinden de sahte sigortalı bildiriminde bulunma potansiyeli olduğu dikkate alınarak bu işyerlerinin Kurumca takibi yapılacaktır.

Genelge kapsamından da görüleceği üzere yapılacak işlemler işçilerin prim gün sayısını artırmaktadır. Bu kapsamda emekliliği yaklaşan yada emeklilik için prim gün sayısı eksik olan işçiler için yersiz ve kanun dışı yapılacak işlemlerde sadece işverenin mevcut işyeri sicil dosyası değil, birden fazla işyeri sicil numarası varsa bu dosyalarda denetime sevk edilip işveren hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacaktır.

İşçiler, işverenlerinden bu yönde talepte bulunmaları halinde, işverenlerin işçilerin usulsüz talepleri yerine getirmemeleri, getirmesi halinde ise karşılaşacağı idari işlemlere karşı uyarmak isterim.


0 Yorum var

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir.*