Kullanılmayan Yıllık izinler ücret olarak ödenebilir mi?

Kullanılmayan Yıllık izinler ücret olarak ödenebilir mi? Resim

Kullanılmayan Yıllık izinler ücret olarak ödenebilir mi?

Yıllık ücretli izin hakkı vazgeçilemez bir hak olup, tek taraflı olarak bu haktan feragat edilemez. Dolayısıyla işyerinde çalışmasını sürdüren bir işçinin yıllık ücretli izin hakkını kullanmayarak, bu süreye ait izin ücretini talep etmesi yasaya uygun değildir.

İş sözleşmesi devam eden bir işçinin, hak kazanıp da kullanamadığı yıllık izin süresi için ücreti, hizmet akdinin işveren veya işçi tarafından feshedilmesi halinde, akdin sona erdiği tarihteki ücreti üzerinden hesaplanarak kendisine ödenmesi gerekmektedir.

Konuya ilişkin yasal düzenlemeler bu yönde olup Yargıtay da vermiş olduğu kararlarda yıllık izin hakkından vazgeçilemeyeceğini, çalışmaya devam edilmesi halinde yıllık ücretli izin yerine parasının ödeyemeyeceği hatta çalışırken izin parasının ödenmiş olması halinde bile iş akdinin sona ermesi halinde yeniden yıllık izin ücretinin ödeneceğine hükmetmiştir.

Buna göre, çalışanın yıllık iznini kullandığı hususu işveren tarafından yazılı belge ile ispat edilmelidir.  

Örnekle açıklayalım,

İşyerinden istifa eden işçinin hak edipte kullanmadığı 8 günlük yıllık izin hakkı mevcuttur.

İşçinin son brüt ücreti 8.500 tl’dir.

İşçinin çıkış bordrosuna yansıyacak Yıllık izin ücreti: 8.500/30*8:2.266,66 TL

Bu hesaplama yapılırken işinin giydirilmiş ücreti üzerinden değil, Kök brüt ücreti üzerinden hesaplama yapılmalıdır. Bordroya yansıyan Yıllık İzin ücreti; SGK, Gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerine tabidir.

 

0 Yorum var

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir.*