Toplu İş Sözleşmesine göre hesaplanan farkların Ek Bildirgesi nasıl verilir?

Toplu İş Sözleşmesine göre hesaplanan farkların Ek Bildirgesi nasıl verilir? Resim

Toplu İş Sözleşmesine göre hesaplanan farkların Ek Bildirgesi nasıl verilir?

İşletmelerin Sendikalarla Toplu İş sözleşmesi görüşmeleri kimi zaman aylar içinde sonuçlanabiliyor. Dolayısıyla bu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmeleri sonuçlandıktan sonra geriye dönük olarak işçilerin sosyal haklarının verilmesiyle de sonuçlanabiliyor.

Uzun süren bu Toplu İş Sözleşmesi pazarlığı sonucunda TİS sözleşmeleri geriye dönük uygulanırken işveren-vekilleri ya da Müşavirler tarafından bu TİS farklarının hesaplanması işin kolay tarafıyken, hesaplanan tutarların ise geriye dönük ek bildirgeler verilirken Eski E-Bildirge sisteminden mi, V2 sisteminden mi, yoksa MuhSGK sistemi üzerinden mi verileceği hususunda tereddütler yaşanmakta ve bağlı olunan Sosyal Güvenlik merkezi işveren servisine sorulduğunda ise net olarak cevap alınamamakta ve uygulayıcılar bu hususta sorun yaşamaktadırlar.

2020\20 sayılı SGK Genelgesinde, Toplu İş Sözleşmesi nedeniyle geriye dönük ödenecek TİS farklarının Kuruma bildirimine açıklık getirmiştir.

"Toplu iş sözleşmesi nedeniyle geriye yönelik ödenmesine karar verilen ücret farklarına ilişkin düzenlenmesi gereken ek aylık prim ve hizmet belgelerinin, toplu iş sözleşmesinin imzalandığı tarihi takip eden ayın\dönemin 26'sına kadar verilmesi gerekmektedir.

Şimdi bu TİS fark bildirgeleri verilme sürecini aşama aşama anlatalım.

  • Toplu İş Sözleşmesini İşveren ve yetkili sendika imzaladıktan sonra, TİS kapsamında olan işyeri sicilleri bir dilekçe ve ekinde imzalanan TİS sözleşmesi ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi İşveren servisine verilmelidir.
  • İşveren servisi TİS sözleşmesinin imza tarihini SGK sistemine kayıt edecek ve işveren toplu iş sözleşmelerinin imzalandığı tarihi takip eden ayın 26'sına kadar Kuruma elektronik ortamda gönderecektir. Geriye dönük olarak verilecek bu bildirgeden dolayı Sosyal güvenlik Merkezi herhangi bir İPC kesmeyecektir. Örnekle açıklayalım. TİS sözleşmesi 25.12.2020 tarihinde imzalanmış ise geriye dönük bildirge verme süresi Ocak 2021 bildirge verme süresi içerisinde olacaktır.
  • Tis sözleşmesi bu örneğimizde her ne kadar Aralık 2020 döneminde imzalanmış olsa bile TİS sözleşmesinin yürürlülük tarihi daha geriye dönük bir dönem olabilecektir. Diyelim ki 01.09.2020 döneminden başlamakta ise fark ödemeleri Eylül 2020 ve Aralık 2020 dönemlerini kapsamış olacaktır.
  • Sosyal Güvenlik merkezi eski E-bildirge sisteminde(https://ebildirge.sgk.gov.tr/WPEB/amp/loginldap) Toplu İş Sözleşmesi Fark İşlemleri menüsünü aktif hale getirecektir.
  • İşverenler Toplu İş Sözleşmesi Fark işlemleri menüsünden “Toplu İş Sözleşmesi Fark Giriş (Ek)” seçeneği vasıtasıyla aylık prim ve hizmet belgesinin dönemi, türü ve kanun çeşidi seçildikten sonra hesaplanan fark tutarların kazançlarını bildirebilecektir.
  • Toplu olarak ek bildirgelerin verilmesinde ise Aylık prim hizmet belgesi xml dosyası ile sisteme verilmesi mümkündür.
  • Sisteme farkların bildirgeleri verilirken her dönem için ayrı bir dönem yüklemesi yapılması gerekmektedir.
  • Bu alandan fark tutarların kazançları sisteme yüklendikten sonra V2 sistemi üzerinden verdiğiniz bildirgelerin matrah kontrolü ve dönem kontrolü yapabilmeniz mümkündür. Yani eski e-bildirge sisteminden verilen fark bildirgeleri için döküm almak için V2 sistemini kullanmanız gerekecektir.

0 Yorum var

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir.*