Tüm detaylarıyla, Brütten nete ücret hesabı nasıl yapılır?

Tüm detaylarıyla, Brütten nete ücret hesabı nasıl yapılır? Resim

Tüm detaylarıyla, Brütten nete ücret hesabı nasıl yapılır?

Çalışma hayatında ücret hesaplamaları paket programa bağlı olarak yapılmaktadır. Peki paket programın hesabını nasıl kontrol ediyoruz, yada kontrol ediyor muyuz? Eğer ki hesaplamaya ilişkin detayları bilmiyorsak kontrol etmemiz mümkün değildir. Kesinti oranlarını biliyoruz ama kesinti oranları ek kazançlarda, sgk tavanını geçen ücretlerde, matrah devrini gerekli kılacak hesaplamalarda nasıl yapılıyor? Yapılan ek ödemeleri sgk ve gelir vergisi istisnasını gerekli kılıyor mu? istisna varsa ek ödemenin hepsine mi yoksa belli bir kısmına mı uygulanıyor? bu ve bunun gibi hesaplama sürecinde o kadar çok dinamik var ki bunların hepsine hakim olmamız işi layıkıyla ve bilerek yapmamızı gerekli kılıyor. O zaman yazımızda hesaplamanın temelini oluşturan Brütten nete bir ücret hesabının nasıl yapıldığına göz atalım.

Brüt Ücret: İşçiden kesintiler yapılmadan önceki aylık ücretidir.

SGK işçi Primi: İşçi adına işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen tutardır. Prim oranı %14 dür.

SGK İşçi- İşsizlik primi: İşçi adına işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenen tutardır. Prim oranı%1 dir.

Gelir Vergisi Matrahı: İşçi Brüt ücretinden SGK ya ödenen İşçi ve İşsizlik primi tutarları düşüldükten sonra bulunan rakamdır.

Kümülatif Vergi Matrahı: İşçilerin her ay bordrolarından işçi ve işsizlik primi düşüldükten sonra bulunan Gelir Vergisi Matrahının her ay toplanarak, yürürlükteki gelir vergisi tarifesindeki dilimlerin geçişlerine göre hesaplanmaktadır.

Damga vergisi: Brüt ücret üzerinden binde 7,59 oranında hesaplanmaktadır. Ek ödemeler varsa ve bu ek ödeme damga vergisine tabiyse toplam kazan. üzerinden damga vergisi hesaplanır.

Kesintiler toplamı: Brütten nete ulaşırken sgk işçi+işsizlik primi,Gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri toplamı bize kesintiler toplamını verir.

Net Ücret: Brüt ücretten kesintiler toplamı düşüldükten sonraki ücret bize net ücreti verir.

Not: 2022 yılı Ocak ayı itibariyle ücretlerde, Asgari ücretin Gelir vergisi ve asgari ücretin damga vergisi tutarı kadar ücretlerden vergi istisnası olmuştur.

2022 Kasım ayında işe başlayan bir asgari ücretli işçinin;

Brüt ücret                           : 6.471,00

SGK işçi+işsizlik primi %15:   970,65

Gelir Vergisi Matrahı          : 5.500,00

Gelir Vergisi İstisnası         : 5.500x0,15: 825,05

Damga Vergisi istisnası     :6.471,00x0,00759: 49,11

Net ücret                            : 6471-970,65:5.500,35

Tablodan görüleceği üzere brütten nete ücret hesabında her işçi için asgari ücretin artışına bağlı olarak değişmekle birlikte, mevcut örnekte: Gelir vergisi istisnası 825,05, Damga vergisi istisnası 49,11 olarak uygulanmaktadır. İlerleyen zamanlarda vergi istisnası devam ederse hesaplama bu şekilde olacaktır.

Tabloda Asgari ücret örneği verilmiş olsa bile buradaki istisna tutarları diğer ücretliler içinde geçerlidir. Yani brüt ücreti  20.000 tl olan bir işçide bu örnekteki gibi Gelir vergisinde 825.05, damga vergisinde 49,11 tl istisnaya tabi olacaktır.

Diğer Ücretli birinin istisnalı Bordro hesabını yapalım.

 

0 Yorum var

Yorum Yap

Email Adresiniz görünmeyecektir.*